FØR BRUK AV LMS SOM PLATTFORM:
Undervisningen ble i mye større grad lærerstyrt, og bruk av tavle var hovedessensen i elevenes skolehverdag. Det kunne være noe vanskeligere for meg å få med meg alle elevene, være helt sikker på at alle faktisk forstår det vil holder på med i timene. Det vil være muligheter for å stikke seg bort, tenke på andre ting. Leksene blir sjekket med at lærer går rundt og ser hvem som har “skrevet lekse til overskrift samt riktig uke”. Bare for å føle at man sjekker hvem som har gjort leksene, men i teorien kan de bare ha skrevet rett av sidemannen. Det kan oppleves som lite nytteverdi av leksene. Hva skal egentlig læreren bruke leksene til? Elevene gjør i stor grad leksene fordi at læreren ønsker det. Som lærer bruker vi mye tid på retting, og det vil være interessant og se på hvordan man kan “lette” arbeidsmengden, og heller konsentrere oss hva som har effekt på elevenes læring. Jeg er av den oppfatning at det har liten effekt og sjekke om hva elevene har svart på de respektive “huske oppgavene på side 17”.
Jeg underviser blant annet i samfunnsfag på sjuende trinn dette skoleåret. I denne oppgaven vil jeg ta utgangspunkt i samfunnsfag. Vi har jobbet en del med Europa, og elevene skal på bakgrunn av dette ha relativt god kunnskap om hovedstedene i Europa. I år er planene og utvide deres kompetanse på verdensbasis. Elevene skal blant annet velge seg ett land, her skal de kunne gjøre rede for, samt finne mer informasjon om sitt land. Dette skal være et prosjekt som vil pågå over flere samfunnsfagstimer. Målet er hver elev skal levere en powerpoint eller veggavis med informasjon om sitt selvvalgte land. Vi har tidligere vært innom nettvett, noe som elevene kan få god nytte under arbeidet med denne oppgaven. Vi har laget en kriterieliste for hva som skal være med. Denne har vi utarbeidet i samarbeid med elevene.
Elevene våre har noe kjennskap til bruk av fronter som læringsrom. Dog har en av utfordringene i undervisningshverdagen vært tilgjengeligheten til pc. Vi prøver å benytte ulike læringsarenaer og metodikker. Metoder som eksempelvis høytlesning fra ett kapittel, elevene kan lese i grupper, finne nøkkelord fra en tekst, lage spørsmål til teksten som medelever skal respondere på. Det blir selvsagt også noe lærerstyrte aktiviteter, ved bruk av smartboard. Det kan være innslag fra youtbue, massemedier eller TV2skole. Jeg vil hele tiden være på vakt etter nye metoder som kan få elevene enda mer interessert i samfunnsfag.
I høst ble det bestemt at vi skulle inn i et prosjekt som tar for seg bruk av IPAD i skolen. Jeg har en oppfatning av at elevene lærer mer når de får tilgang til ulike læremidler. I denne sammenhengen kan det være veldig interessant for elevene å kunne diskutere med hverandre samt gi hverandre tips gjennom en læringsstasjon på internett. Det kan på mange måter føre til mer aktivitet blant alle elevene i løpet av en skolehverdag. Kanskje vi i større grad vil “dekke” flere elever. Elevene lærer på veldig ulike måter, samtidig vil det gi mulighet for alle å tenke litt mer før man svarer. Noen elever er veldig sterke verbalt, mens andre liker å skrive hva de har erfart. Dette vil tvinge alle elvene til å delta i debatten i mye større grad, det vil ikke være mulig og gjemme seg bort i boken. Dette kan også være en måte hvor man kan få sjekket at alle har forstått leksene, samt tilegnet seg tilstrekkelig med kunnskap. Som samfunnsfagslærer kan det også være litt vrient og få sjekket alle leksene hver uke. Det vil være mindre tidkrevende og be elevene komme med innspill på ett gitt utsagn eller noe de skal mene noe om. Eks hvordan kan vi bekjempe/hva kan vi gjøre for at færre skal bli smittet av eksempelvis kolera? for å bekjempe kolera i somalia, kan man gjøre som i Etiopia. der har gjort som følger..
Alle elvene skal komme med innspill, samt svare på eksempelvis to eller flere av andres blogginnlegg. Jeg som lærer vil da kunne sjekke opp om alle navnene er representert på bloggen, samt at vi kan ha en flott og bred diskusjon i timene på skolen. Alle elevene skal komme med sine synspunkter også i klasserommet. Fordelen her er at alle har fått tenkt seg nøye om før de kommer med sine meninger. Da kan timene også bli mer interessant for elevene.
Elevene får i oppgave å notere seg 2 responsinnlegg som de er enige i. I samlet klasse skal de dele dette med de andre. På denne måten tvinges elevene til å lese andres innlegg, og til å reflekter og gjøre seg opp en mening om andres synspunkter. Ved denne måten og arbeide på vil også de “usikre” elevene føle at de kan bidra.
Diskusjonen blir ikke spesielt sentrert rundt ett tema, og dette kan igjen føre til at de svake elevene kan få vanskeligheter med å henge med. Min rolle som lærer vil derfor bli spesielt viktig med tanke på å styre diskusjonen underveis.
Jeg ser helt klart stor gevinst med denne måten og arbeide på. Det vil som sagt bli stilt en diskusjon på en helt annen plattform. Dette kan også føre til at de beskjedene og stille elevene får sagt sine meninger. Elevene vil lære seg hvordan sosiale medier foregår, og vil helt sikkert se nytten av blogg som hjelpemiddel. Elevene kan oppdage at det lettere kan oppstå misforståelser ved skriftlig kommunikasjon, og at måten man formulerer seg på derfor er viktig.
Dette var et interessant opplegg, hvor jeg forstår det slik at du tenker å bruke diskusjonsforumet for å la elevene diskutere skriftlig med hverandre. Det hadde vært spennende å høre om hvordan dette gikk i praksis.
SvarSlett